Főoldal Deja vu

Jelenlévők

Oldalainkat 10 vendég böngészi
ukash türkiye |
Deja vu Nyomtatás E-mail

Leonard BERNSTEIN

válogatott zenéiből készült

Időjáték: Deja vu

című táncjáték, két felvonásban

 

A koreográfiát készítette és rendezte: SZABADI Edit, Liszt-díjas, Érdemes művész
Főszerepben:

JUHÁSZ Róza
OBERFRANK Pál

Régi színházépület, kopott, elhanyagolt. Itt él Deja vu a manó, aki hosszú évek óta teljes magányában arra vár, hogy újra sikeres előadások jöjjenek létre az öreg falak között. Felidézi a múltat, a színház, a művészet csodáján elmélkedik. Ekkor látogatók érkeznek. A manó felismerni véli bennük az egykor ünnepelt művészeket, akik évekkel korábban hatalmas sikert arattak egy táncos énekes produkcióban. Deja vu segítségével visszaforgatják az idő kerekét, és újra élik azt a boldog folyamatot, mely a szereplőválogatástól a premierig tart. Megtörténik velük a csoda, ami annyi ember álma, hogy néhány órára ismét átélhetik fiatalságuk legszebb pilanatait. De mint minden álomnak ennek is vége, és a végtelen időbe átjutó házaspár nyomában két gyermek jelenik meg, akiket Deja vu boldogan vezet a művészet csodálatos világába.

LEONARD BERNSTEIN (Lawrence, 1918. aug. 25. - New York, 1990. okt. 14.) A huszadik század legnagyobb amerikai muzsikusa. Megteremtette az új műfajt, a musicalt (West Side Story, On the Town). Nagyszerűen zongorázott, mint karmester a világ leghíresebb zenekarait dirigálta és sok felvételét úgy tartják számon, mint annak a műnek legjobb interpretációját. Felülmúlhatatlan zenei memóriája birtokában csaknem mindig partitúra nélkül dirigált. 1948-ban még ismeretlenül a zeneakadémián adott koncertet. A hangverseny félig telt házzal indult, mivel azonban a rádió is közvetítette, zsúfolt nézőtérrel fejeződött be.
Nem kevés műveinek száma: három szinfónia, kamaraművek, dalok, filmzenék, balett zene (Fancy Free) Opera Trouble in Tahiti, valamint a színpadra írt Candide, amelynek sziporkázóan szellemes nyitányát gyakran hallani. Művelt, olvasott, szellemes, társasági ember volt. Harminc-esztendősen feleségül vett egy gyönyörű, több nyelven beszélő, művelt chilei színésznőt. A házasságból két gyermek született. 1990-ben szembesült gyógyíthatatlan betegségével és 72 éves korában elhunyt. Yehudi Menuhin őrá emlékezve azt mondta, hogy korunk egyik legnagyobb zeneszerzőjét gyászoljuk személyében. Művészi nagysága előtt tisztelegve készítettük el válogatott zenéiből ezt az estet.

SZABADI Edit, balettművész. 1975-ben végzett a Táncművészeti Főiskolán. Egy évig Leningrádban tanult, majd az Operaház magántáncosa lett. 1980-ban a várnai balett versenyen a legjobb páros és legjobb koreográfia díjat nyerte. 1982-ben Liszt-díjat, 1986-ban Érdemes művész díjat kapott. Szerepei közül néhány: Diótörő: Mária hercegnő, Hattyúk tava: Odette Odília, Macbeth: Lady Macbeth, Rosszul őrzött lány: Lisa, Spartacus: Flavia, Szentivánéji álom: Helena. A tánc befejeztével 1998-tól Nagykovácsiban foglalkozik lelkes és tehetséges gyerekekkel. Közös munkájuk eredménye a Nagykovácsiban bemutatott Diótörő, Hófehérke, Nincsből Kincs és még sok más előadás.

JUHÁSZ Róza, színművész. 1978-ban, majd 1979-ben statisztaként kezdte pályáját Kaposvárott, majd Békéscsabán. 1980-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Tanárai voltak: Kerényi Imre, Huszti Péter és Fischer Sándor. 1984-ben diplomázott. Két évre szóló szerződést kötött a Nemzeti Színházzal. Ezt a két évet Szegeden, majd Szolnokon töltötte el. 1986-tól a Nemzeti Színház tagja lett. 1993-ban a Madách Színházhoz szerződött és jelenleg is e színház tagja. Főbb szerepei: Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem-Veronika, Leonard Bernstein: West Side Story-Anita, Szörényi-Bródy: István a király-Gizella, Galgóczy Erzsébet: Vidravas-Orsolya, Shakespeare: Lear király-Goneri, Shakespeare: Téli rege-Paulina, Örkény István: Pisti-Lány, Balogh E.-Kerényi I.: Csíksomlyói passió-Mária, Szomory Dezső: Szalóky Zsigmond: Rafael-Magda.

OBERFRANK Pál, színművész. 1991-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1991-től a Vígszínház tagja. Főbb szerepei: Molnár Ferenc: Játék a kastélyban-Ádám Albert, Shakespeare: Ahogy tetszik-Amiens, Olivér, Leonard Bernstein: West Side Story-Chino, Tony, Shakespeare: Rómeó és Júlia-Tybalt, Rigby: A domb-Bartlett, Miller: Közjáték Vichyben-Hoffmann, Shakespeare: III. Richárd-Lennox, Rostand: Cyrano-Valvert Vicomte, Madách: Az ember tragédiája-Ádám, Shakespeare: Sok hűhó semmiért-Don John.

TÁMOGATÓK:

 • Nagykovácsi Önkormányzat
 • Nagykovácsiért Alapítvány
 • Bárdos Iván
 • Hillside Residence
 • Nagykovácsi Általános Iskola
 • Szurdok Fatelep
 • Tomózer József
 • Kókusz 96 Bt.
 • Baráth István
 • Ági háztartási Bolt
 • Kovács Hajnalka
 • Klein Ferenc
 • Syled Express Bt.