Főoldal Volt egyszer egy '56

Jelenlévők

Oldalainkat 12 vendég böngészi
ukash türkiye |
Volt egyszer egy '56 Nyomtatás E-mail

Volt egyszer egy '56

"Akik nem hordták zsebben a gerincüket"

táncdráma két felvonásban

 

A zenék Bartók Béla, Csajkovszkij, Sztravinszkij és Richard Strauss műveiből válogatva, a szöveget írta és a koreográfiát készítette: Szabadi Edit, Liszt-díjas, Érdemes művész. Rendezte: Kutni Róbert.

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a 2006. október 23-án bemutatott előadásunkat, melyet a Nagykovácsi Önkormányzat felkérésére készítettünk a település ünnepi megemlékezésre. Az Isadora Tánc és Majorette csoport előadásait mint pl. Diótörő, Hófehérke már ismerik. Ezt az új darabot, melynek címe "Volt egyszer egy 56." szintén Szabadi Edit alkotta. Ez egy elképzelt történet, mely akár meg is történhetett volna 1956-ban a tánc, zene és az akkori hiteles rádió és újsághírek felhasználásával. A történetet lentebb tekinthetik meg részletesen. Ez a történelmi táncdráma, ma is iskolai tananyag, melyet a felső osztályos gyerekek nem csak tananyagként hanem látványos előadás keretében tanulhatnak meg.

I. Felvonás: Anna és Gábor fiatal házaspár, kislányukkal egy pesti bérház legfelső emeletének padlásszobájában laknak. Gábor és egyetemista társai izgalommal készülnek a délután 3 órára hirdetett néma tüntetésre. Zászlókat gyűjtenek össze, jelszavakat fogalmaznak, újranézik a "műegyetemi pontok"-at. A szöveg végére,melyet sokszorosítani akarnak, a következő dátumot írják: 1956. október 23. Közben Anna érkezik haza kislányával, Évivel. A gyermek boldogan üdvözli apját, majd segít a fiúknak a készülődésben. Anna azonban nyugtalan. Bekapcsolja a rádiót, együtt hallgatják a Belügyminisztérium közleményét. A fiatalok távozása után egyedül marad a család. Gábor boldog és bizakodó, vidáman olvas kislányának. Annának azonban rossz előérzete van, látomások gyötrik. Gábor indulni készül, vígasztalja feleségét, de hasztalan. Anna nem tudja legyőzni aggodalmát. Elbúcsúznak. Anna és Évi az erkélyről figyeli az eseményeket, integetnek, nézelődnek. Egyszer csak távolról lövések zaja hallatszik. Anna megijed, és elvonszolja a gyereket az erkélyről. Rohanó léptek, kiabálás, lövések zaja hallatszik. A fiatalasszony nem bírja tovább a tétlen várakozást, lerohan az utcára, ahol szembesül a szörnyű tragédiával. Hiába keresi férjét, csak Gábor kabátját találja meg, tudja, hogy nem látja többé viszont.

II. Felvonás: a felnőtt Évi a család régi otthonában, a padlásszobában idézi fel apja emlékét. Kezében Gábor kabátja. Hirtelen újra látja a hős fiúkat, hallja a nevetésüket, apja kabátját felvéve ő is részese lesz az akkori eseményeknek, és Tűzmadárként a forradalom vezéralakjává válik. A szörnyű-gyönyörű harcban általa egyesülnek a vágyak, az áhított szabadság eszméje. A küzdelemben a Tűzmadár elbukik, és vele együtt a forradalmárok reménye. Ekkor, fénysugárban megjelenik Mária az angyalokkal. Vigaszt és békét hoz a hősöknek. A Tűzmadár a lét-nem lét határán lebeg, mígnem megjelenik a főnix, az újjászületés jelképe, aki által a forradalom szikrája újra lángra lobban, és a nemzeti szín egységébe olvad össze.

Epilógus: ismét Évát látjuk, aki a szabadság soha el nem hamvadó eszményének hitével tekint a jövőbe. "A lélek tovább él és nincs földi hatalom, mely megakadályozná a holt lelkek találkozását, tovább élését a még élő ember lelkében."

A szövegeket írta: Kakuk Emília
A zenét vágta: Pordán Márk
Világítás: Hajdó Sándor
Videóanyagot készítette: Bíró István
Az előadás létrejöttéhez nélkülözhetetlen segítők:

  • Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata
  • Bencsik Mónika polgármester asszony és a képviselő testület

Média támogatóink:

  • Publikum Programajánló
  • Koszec Gyula